Utställning OSTINDISKT
Med utställningen Ostindiskt vill vi visa delar av den fantastiska porslinsskatt som kom från Kina till Europa med Ostindiefararna under framförallt 1700-talet. Alla föremål i utställningen är till salu.
1731 bildades det Svenska Ostindiska Compagniet (SOIC). Från Sverige avgick 132 expeditioner till Kina fram till 1813. Ostindiefararna kom hem lastade med orientaliska lyxföremål som siden, te, kryddor och inte minst porslin. Det kinesiska porslinet som importerades med Ostindiefararna kallas ofta Ostindiskt porslin eller Kompaniporslin. Mellan trettio till femtio miljoner porslinsföremål skeppades från Kina till Sverige med Svenska Ostindiska Compagniet. Majoriteten av kompaniporslinet var porslin dekorerat med blå kobolt under glasyren. Även porslin dekorerat med emaljfärger som famille rose, famille verte och Imari importerades.
Förmögna familjer kunde beställa porslin med egen dekor som adelsvapen, en text eller annat motiv såsom exemplen i utställningen från Alströmer, Gullbringa, Tranefeldt och Grill. Mycket av det ostindiska porslinet har former hämtade från europeiskt tenn eller silver. Porslinet dekorerades även med svart och guld, så kallad Sepia eller Grisalle. Ofta är dessa dekorer hämtade från Bibeln, som på Jesuittallriken i utställningen.
En av de största porslinssamlarna genom historien var August den Starke (1670-1733), kurfurste av Sachen och kung av Polen. Han startade den första porslinsfabriken i Europa, Meissen år 1709. Han lät märka porslinet i sin samling med inventarienummer, Johanneum märkning. I vår utställning finns föremål från hans berömda samling, bland annat en tallrik med roströd dekor, märkt N:104.
Ostindiefararen Götheborg är en av de mest berömda svenska ostindiefararna. Skeppet förliste 12 september 1745 utanför sin hemmahamn Göteborg. Fullastad med varor efter sin resa till Kina. Besättningen kunde ta sig säkert i land och mycket av lasten kunde räddas direkt. Många dykningar har gjorts på vraket. Den senaste kommersiella dykningen gjordes under ledning av industrimannen James Keiller 1905-1907. Bland de mest kända föremålen från Götheborgs last hör tallrikar med dekor av tuppar i blå underglasyr och lockaskar som också finns med i utställningen.